znowu potegi
kagarolinka: prosze niech ktos pomoze:
oblicz:
| 12*5 13* 4 15 | |
| |
| (675 112* 3 14*20,3)−2 | |
te ulamki przy liczbach to potegi, prosze pomozcie robilam to na wiele sposobow i nie mam
pojecia jak to w koncu zrobic:( juz nie mam pomyslu:(
4 lis 19:04
dziuba:
z tymi wzorami powinnaś to obliczyć..
4 lis 19:19
4 lis 19:22
kagarolinka: no dobrze powiem tak, znam te wzory na pamiec i wszystko fajnie, tylko co mi da to ze "wsadze"
te liczby pod pierwiastek skoro kazdy bedzie innego stopnia?
robilam juz wszystko z tymi wzorami i myslalam zeby jakos sprowadzic te wszystkie liczby do
jednej i potem ewentualnie cos dlaej z tym robic, np. gore zrobic ze wszystkie do 12 ale
nie wiem jak z 5 zrobic zeby bylo 12
wzory to ja mam ale pomyslu brak
4 lis 19:30
dziuba: dobra wyszło mi już daje rozwiązanie..
4 lis 19:42
dziuba: | | 4 | | 6 | | 1 | | 1 | |
{3}*2 |
| *1692*132*2 |
| =20*134*132*5 |
| =136*5{ |
| } |
| | 10 | | 10 | | 3 | | 3 | |
4 lis 19:50
dziuba: | | 1 | |
to jest 5 do |
| w każdym miejscu |
| | 3 | |
4 lis 19:51
kagarolinka: dziekuje ci bardzo o wielki matemtyku/matematyczko

a moge miec jeszcze jedno pytanie? nie bardzo rozumiem co zrobiles/las z liczbą 675 do potegi
112 i z liczba 3 do potegi jednej czwartej, moglbys mi jakos wytlumaczyc?
4 lis 20:10
hal: prosze o pomoc
(1 1/2 )3 : 0.5 4 +7.4
oblicz 1 1/2 do potegi 3 podzielic przez o.5 do potegi 4 plus 7.4 do potegi o pomocy
10 wrz 08:33
Aga1.:
Aż się prosi by w liczniku było5
−1/3 zamiast 5
1/3 Wtedy odp. 3.
wskazówka675=5
2*3
3
| 2−1*51/3*(22)1/5 | |
| = |
| 675−1/6*3−1/2*2−0,6 | |
| 2−0,6*51/3 | |
| = |
| (52)−1/6*(33)−1/6*3−1/2*2−0,6 | |
| 51/3 | | 51/3 | | 1 | |
| = |
| * |
| =52/3*3 |
| 5−1/3*3−1 | | 5−1/3 | | | |
Jeśli coś jest niejasne, to pytaj.
10 wrz 09:58