Funkcja kwadratowa
Bartek: Dany jest trójmian kwadratowy o postaci kanonicznej. Sprowadz go do postaci iloczynowej
f(x)=2(x+1)2+8
9 wrz 21:28
ICSP: nie da się sprowadzić tego do postaci iloczynowej w liczbach rzeczywistych
9 wrz 21:29
Bartek: a sory bład w zapisie powinno być f(x) = 2(x+1)2−8
9 wrz 21:33
ICSP: 2[(x+1)2 − 22] = 2(x−1)(x+3)
9 wrz 21:34
Bartek: dlaczego 2 do kwadratu a nie 2 do sześcianu?
9 wrz 21:37
Piotr:
albo

2(x
2+2x+1)−8=2x
2+4x−6 Δ itd.
ICSP tylko nie bij
9 wrz 21:38
ICSP: bo 2 została wyciągnięta przed nawias wiec zostało już tylko 4 = 22
9 wrz 21:38
ICSP: jak się komuś chce tak bawić to można
9 wrz 21:38
Piotr:
@Bartek 2 masz przed nawiasem
9 wrz 21:38
ICSP: tylko Piotrze stawiam że 90% uczniów zapomni o współczynniku a = 2 i zapisze postać
iloczynową jako : (x−1)(x+3)
9 wrz 21:39
Piotr:
ale to juz ich wina

przeciez postac iloczynowa :
y = a(x−x
1)(x−x
2) i nie wiem czemu zapominaja

to tak samo powinni zapominac w postaci
kanonicznej.
9 wrz 21:42
ICSP: i zapominają. Tak samo spotykam się z osobami które myślą że jeżeli nie da się ładnie
spierwiastkować delty to nie istnieją rozwiązania trójmianu kwadratowego. Wszystko przez
"ładne" przykłady w podręcznikach.
9 wrz 21:45
Piotr:
to wczoraj mialem taki przyklad. wyszlo
√58 i klops

nie wiedziala jak dalej rozwiazac.
9 wrz 21:47
ICSP: na lekcji jest robione 10 przykładów : Δ = 25 . 121, 1024, −9, 16, a do domu uczniowe dostają:
Δ = 37 . Δ = 5 , Δ = 19 i nie widzą co z tym zrobić więc piszą brak rozwiązania i zadowoleni z
siebie
9 wrz 21:49
Piotr:
hmm, wiesz co, nie spotkalem sie CHYBA, ze pisza brak rozwiazania tylko nie wiedza jak dalej
rozwiazac
9 wrz 21:51
ICSP: ja spotkałem się z brakiem rozwiązania już kilka razy
9 wrz 21:53
Bartek: dzięki wielkie troche tylko pierwszego sposobu nie ogarniam
9 wrz 21:56
Piotr:
a drugi ( ten z Δ ) tak ?
9 wrz 21:57
Bartek: ten z deltą ogarniam ale ten pierwszy 2[(x+1)2 − 22] = 2(x−1)(x+3)
9 wrz 21:58
Piotr:
to są zabawy
ICSP
9 wrz 21:59
9 wrz 22:02
Bartek: Dłużej może sie rozwiązuje ale dla mnie to łatwe (przynajmniej na razie) ale co ICSP napisał to
dla mnie czarna magia
9 wrz 22:02