Równanie z niewiadomą i parametrem
Grzesiek: Rozwiąż równanie |5+xy|=5+xy, traktując je jako:
a) równanie z dwiema niewiadomymi,
b) równanie z niewiadomą x i parametrem y.
21 lip 16:56
Basia:
ad.a
|5+xy| = 5+xy ⇔ 5+xy≥0 ⇔ xy ≥ −5
x=0 ⇒ 0*y = 0 ≥ −5
czyli masz całą oś OY
czyli masz całą I ćwiartkę + to co w IV leży powyżej ramienia hiperboli
czyli masz całą III i to co w II leży poniżej ramienia hioerboli
ad.b
|5+xy| = 5+xy ⇔ 5+xy≥0 ⇔ yx ≥ −5
i teraz rozważasz przypadki w zależności od wartości parametru y
1.
y=0
0 ≥ −5
czyli dla y=0 zbiorem rozwiązań jest R
2.
y>0
| | −5 | | 5 | |
x ≥ |
| czyli x∊<− |
| ; +∞) |
| | y | | y | |
3.
y<0
| | −5 | | 5 | |
x≤ |
| czyli x∊(−∞; − |
| > |
| | y | | y | |
21 lip 17:10
Basia:
drobna korekta do (a)
− czyli masz całą I ćwiartkę + to co w IV leży powyżej ramienia hiperboli + ramię hiperboli
− czyli masz całą III i to co w II leży poniżej ramienia hiperboli + ramię hiperboli
21 lip 17:44
Grzesiek: Dziękuję bardzo za pomoc

Czyli o ile dobrze rozumiem początkowo rozwiązujemy tak samo tj. do momentu aż będzie
niewiadome na lewo i wiadome na prawo a potem w przypadku a) wyliczamy y dla x=0, x<0 i x>0,
natomiast w przypadku b) sprawdzamy czy dla y=0, y<0 i y>0 nierówność ma sens
No ale jak tu zapisać poprawnie odpowiedź w postaci algebraicznej?
10 wrz 11:07
Aga1.: a) sposób opisowy
b) masz już taką odp.
10 wrz 11:20
Grzesiek: Ad. b) Obawiam się, że moja pani z UWr jest innego zdania... Myślałem , że ktoś rozkmini o co
jej może chodzić...
11 wrz 15:01