funkcja
szklanka:
jak mnie to denerwuje , nie wiem jak się za to zabrać
Dana jest funkcja y = 5x+ 2 .
Podaj współrzędne punktu przecięcia wykresu z osią Oy .
o co w ogóle chodzi w takim zadaniu? Byłbym wdzięczny gdyby jakoś graficznie to pokazać
9 wrz 16:38
Ania:

Rysujesz sobie taką tabelkę
po prawej stronie od x wpisujesz jakies liczby najlepiej −2 −1 0 1 2
i potem podstawiając pod x obliczasz y
jak juz masz wypełniona ta tabelkę to rysujesz wykres funkcji na osi i odczytujesz miejsce
przecięcia
9 wrz 16:43
Aga1.:

y=5x+2 (narysowałam wykres) Punkt A przecięcia wykresu z osią Oy zaznaczyłam czerwoną kropką.
Ale nie musisz rysować
Oblicz
x=0 i y=?
y=5*0+2=2
Odp.A=(0,2)
9 wrz 16:48