Oblicz pole ograniczone liniami
Magda: y=x , y=2−x, x=0 i z tego co widzę na wykresie mam do obliczenia ten trójkąt z prawej strony
osi x ? i do obliczenia wzięłabym całkę oznaczoną od 0 do 1 (2−x) − x?
dobrze czy źle kombinuję?
10 wrz 12:25
Krzysiek: ok
10 wrz 12:34
Patronus: jak masz do policzenia pole trójkąta to jest kilka prostszych sposobów, nie trzeba zaraz
całkować
10 wrz 12:36
Magda: nas uczyli na całkach więc wole przy tym pozostać, bo się w ogóle zamieszam

dziękuję za potwierdzenie
10 wrz 12:49
Mila:

x=2−x
2x=2
x=1 , y=1 punkt przecięcia
P=2
0∫
1ydy=[y
2]
01=1
albo
y=2−x to x=2−y
P=
0∫
1ydy +
1∫
2(2−y)dy=dokończ
10 wrz 12:50
Magda: trochę nie rozumiem tego zapisu +1∫2(2−y)dy; ale w gruncie rzeczy pole wychodzi 1?
10 wrz 13:02
Mila: To zrozumiesz, gdy odwrócisz układ. Taki sposób też się przydaje.
W tym przypadku, Twój sposób jest krótszy i łatwiejszy.
10 wrz 14:39