proszę o sprawdzenie bo mam zły wynik a nie wiem co źle zrobiłam :)
Letty: Rozwiąż nierówność:
| 1 | | 1 | |
| − |
| − 1 < 0 |
| log2x | | log2x − 1 | |
D;
log
2x ≠ 0 log
2x − 1 ≠ 0
x>0
log
2x ≠ log
21 log
2x − log
22 ≠ log
21
x ≠1 log
22x ≠ log
21
log
2x = t
| −t2 + t − 1 | |
| < 0 ⇔ −t2 + t − 1 < 0 |
| t(t − 1) | |
Δ = −3
i teraz nie wiem co jest źle..
Mila: log
2x − log
22 ≠ log
1⇔
x≠2
D=(0;
∞)\{1;2}
−t
2 + t − 1 < 0 dla każdego t (Δ<0 i parabola skierowana w dół)
Aby ułamek miał wartość ujemną musi zachodzić warunek
t(t − 1)>0⇔ t<0 lub t>1⇔
log
2x<0 lub log
2x>1 i x∊D
dokończ i sprawdź w odpowiedzi