metoda wyznacznikow
Adi: metoda wyznacznikow
x+ 3y = 7
−x−3y=0
Jest to dobrze ?
| | 1 | | 3 | |
W= I |
| |
| I=1*(−3) − 3*(−1)= − 3 − 3 = 0 |
| | −1 | | −3 | |
| | 7 | | 3 | |
Wx = I |
| |
| = 7 *(−3) − 3*0 = − 21 |
| | 0 | | −3 | |
| | 1 | | 7 | |
Wy=I |
| |
| = 1 * 0 − 7* (−1) = − 7 |
| | −1 | | 0 | |
jeżeli źle dajcie rady jakieś
10 wrz 11:27
Iza: W = −3+3 =0
Wx = −21 −3 = ..
Wy = 7
10 wrz 11:30
Krzysiek: jeżeli W=0 to nie może wyjść tobie jedno rozwiązanie...
poza tym chyba widać, że jest to układ sprzeczny:
x+3y=7
−x−3y=0 czyli: x+3y=0 ...
| | −7 | |
od kiedy można dzielić przez 0? i jeszcze |
| =−7 ? |
| | 0 | |
10 wrz 11:30
Adi: Iza 3*0 przeciez = sie 0 a nie 3 ,wytlumacz jezeli zle cos mowie
10 wrz 11:34
Adi: Krzysiek wiec co mi radzisz ?jak to zrobic ?
10 wrz 11:35
Krzysiek: po 1,
https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html
tam masz napisane co jest gdy: W=0
gdy W≠0 itd.
po 2, nie tylko schemat, przecież jak masz:
x+3y=7
x+3y=0
czyli: 0=7
to chyba widać, że coś tu nie gra?
| | −7 | |
po 3, za napisanie |
| =−7 to chyba każdy dałby jedynkę za takie coś... |
| | 0 | |
10 wrz 11:40
Adi: wez to rozwiaz najlepiej ja jestem wzrokowcem ,sie poducze tego wtedy
10 wrz 11:43
Krzysiek: ale to już masz rozwiązane,patrzyłeś na ten link?...
skoro: W=0 i Wx =−21 (czyli ≠0) to układ jest sprzeczny i koniec
Nie każdy układ równań musi mieć rozwiązanie
10 wrz 11:46
Adi: aa okey rozumiem dzieki
10 wrz 11:49