bardzo zalezy mi na gotowych rozwiązaniach, po godzinie nie wiem co robic
ula: dla jakich wartości parametru m:
a) odwrotność sumy pierwiastków równania 2x + m(1−x2) = 2 + 2x2 jest dodatnia ?
b) suma pierwiastków równania x2 − 2m ( x−1) −1 = 0 jest równa sumie kwadratów tych
pierwiastków?
c) suma odwrotności pierwiatków równania x2 + mx − 16 = 0 jest równa −4 ?
10 wrz 01:05
10 wrz 01:11
ula: ta wiem, tylko ja nie wiem co mam z tym robic , nie bylam na lekcjach z parametrów, dlatego tu
jestem
10 wrz 01:12
Piotr:
juz Ci pomagalem z
ICSP. sorry, naprawde juz mi sie nie chce. musisz tak przeksztalcic,
zeby wykorzystac te wzory. Dobranoc
10 wrz 01:15
ula: okej, dzięki
10 wrz 01:17
ICSP: b) (x
1 + x
2) = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2
policzyć warunki. i podstawić ze wzorów Viet'a .
10 wrz 01:18
Piotr:
sorka, ze sie wtrace ale dobrze by bylo pokazac te przsztalcenia

chyba ze
ula wie co i jak
10 wrz 01:26
ICSP: a) oraz c) wynika bezpośrednio z polecenia

b) wystarczy rozpisać prawą stronę i wszystko będzie jasne
10 wrz 01:40
ICSP: w a oraz w b są fajne pułapki
10 wrz 01:44