rozwiaz równanie
asek: 6!*(n+1)!−7!*n!=0
9 wrz 22:21
Ajtek:
6!*n!*(n+1)−6!*n!*7=0
6!*n!(n+1−7)=0
6!*n!(n−6)=0
n=0 lub n=6
9 wrz 22:26
ICSP: 6!*n!*(n+1) − 6!*7*n! = 0
6!*n!(n + 1 − 7) = 0
n!(n + 1 − 7) = 0
n! = 0 v n −6 = 0
sprzeczne v n = 6
9 wrz 22:26
Eta:
6!*n!(n+1) −6!*7*n!−0
6!*n!(n+1−7)=0
6!*n!(n−6)=0 ⇒ 6!*n!≠0 to n−6=0 ⇒ n=6
9 wrz 22:26
pigor: ... np. tak : n∊N , wtedy :
6!(n+1)!−7!n!=0 ⇔ 6!n!(n+1)−6!7n!=0 /:6! ⇔ n!(n+1−7)=0 ⇔
⇔ n!=0 lub n−6=0 ⇔
n=0 lub
n=6. ...
9 wrz 22:27
Ajtek:
No fakt zapomniałem że 0!=1

czyli tylko
n=6
9 wrz 22:27
ICSP: Ajtku przyjmuje się że 0! = 1
9 wrz 22:27
Eta:
0!=
1
9 wrz 22:28
Ajtek:
Jak napisałęm chwilę wyżej zapomniałem że to jest silnia

.
9 wrz 22:28
pigor: o kurcze jasne, że nie

n=0 nie może byc, bo z definicji
0!=1
9 wrz 22:28
ICSP: pierwsze poprawne
9 wrz 22:29
Eta:
Ejjj
pigor
9 wrz 22:29
asek: dzieki wielkie wszyscy jestescie zajebisci
9 wrz 22:36