egzamin
sellotapestars: 1) Twierdzenie Lagrang’e o wartości średniej. Jeżeli f spełnia warunki:
a) jest ciągła na [a,b]
b) ma pochodną w każdym punkcie przedziału (a,b) to istnieje taki pkt. c (a,b) że: f’(c)=
2) Zachodzi następujący wzór na całkowanie przez części ?
3) Zachodzą nastepujące wzory na całki funkcji elemenatrnych:
x dx= +C
Gdzie 0<a ≠1 oraz x R
x dx= +C
Dla x (−
∞,0) u (0,
∞)
n dx= +C
Dla n N u {0}, x R
1. t=x2+1 obliczyć całkę 2+1 dx
2. Z twierdzenia o całkowaniu przez części oblicz całkę dx przyjąć f(x)=lnx, g’(x)=
3. Oblicz odległość między P(5,5,2), Q(5,8,6)
4. Napisz równanie kierunkowe P(5,5,2), Q(5,8,6)
5. Napisz równanie ogólne płaszczyzny przechodzącej przez (1,1,1) i prostopadłej do wektora
(1,1,1)
6. Napisz macierz odwzorowania f: R3−>(x,y,z)−>(2x+y, z−3x, −x+2y+z) R3
7. Oblicz wyznacznik macierzy otrzymanej w 6. Wypisać kolejne obliczenia.
8. Znajdź lokalne ekstrema f(x)=x3−3x2+4.

niech ktoś pomoże