matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
kasia:
pomoze ktoś
? x
3
−x
2
−8x+12>0 mam to rozwiazac...
9 wrz 22:00
ICSP:
x
3
− 2x
2
+ x
2
− 2x − 6x + 12 = x
2
(x−2) + x(x−2) −6(x−2) = (x
2
+ x − 6)(x−2) = (x−2)
2
(x+3) > 0 ⇒ x ∊ (−3 ; +
∞
)/}2}
9 wrz 22:04