jak obliczyc ekstremum funkcji?
Kasia: Jak obliczyć ekstremum funkcji f(x)=x
2*e
−x?
doszłam do pochodnej funkcji równej 2*x−e
−x i to przyrównuje do 0
i nie wiem jak to ruszyć. proszę o pomoc
13 sty 11:54
Bogdan:
| | x2 | |
f(x) = x2e−x ⇒ f(x) = |
| |
| | ex | |
| | 2xex − x2ex | | −x2 + 2x | | −x(x − 2) | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| |
| | e2x | | ex | | ex | |
e
x > 0 dla każdej wartości x∊R, rozpatrujemy więc tylko wyrażenie w liczniku,
pochodna zmienia znak z minus na plus w punkcie x = 0 oraz z plus na minus
w punkcie x = 2.
Funkcja posiada minimum dla x = 0, maksimum dla x = 2.
13 sty 12:25
zofia: ciekawe ile to wniesie w wasze zycie
13 sty 12:27
ania: mam pytanie, dlaczego wykres jest narysowany od dolu?
13 sty 12:53
Bogdan:
Wykres nazywany niekiedy "falą" rysujemy zawsze od prawej strony od góry, jeśli
wielomian poprzedzony jest znakiem plus, od dołu jeśli przed wielomianem jest znak minus.
Tutaj mamy wielomian −x(x − 2), jak widać poprzedzony jest znakiem minus i dlatego
"fala" została naszkicowana od dołu.
13 sty 13:07
Kasia: aha. Dziękuję bardzo
13 sty 15:31
chu**j: ←→→→→⇒⇔∑≈≠ΩΔ
9 lut 22:57
kqmil: y=1/x2+3 oblicz ekstremum
10 wrz 11:31