Rozłóż wyrażenie na czynniki
Kevin:
a) x
2+4
b) x
2+10x+25
13 sie 19:44
ICSP: b) x
2 + 10x + 25 = (x+5)
2
| | 1 | | 1 | |
c) 1 − x + |
| x2 = (1 − |
| x)2 |
| | 4 | | 2 | |
w a) brakuje pewnego założenia.
13 sie 19:45
loitzl9006: a) myślę że może chodzić o takie coś:
x2+4=(x+2)2−4x=(x+2)2−(2√x)2=(x+2−2√x)*(x+2+2√x)
13 sie 19:50
ICSP: loitzl9006 właśnie o to chodzi. Brakuje jednak bardzo istotnego założenia i nie możesz tak
zrobić.
13 sie 19:52
loitzl9006: wiem do czego zmierzasz...
13 sie 19:59
pigor: ... a dokładniej dla wolniej ...

np. tak:
c)
1−x+14x2= 1
2−2*1*
12x+(
12x)
2=
(x−12x)2 , a to właśnie jest
iloczyn dwóch jednakowych czynników (jakich ?) . ...
13 sie 19:59
Kevin: w (a) nic nie brakuje tak mam w książce i w poleceniu pisze rozłóż na czynniki tam gdzie to
możliwe to pewnie w (a) jest niemożliwe.
13 sie 20:00
ICSP: a) niemożliwe
13 sie 20:02
pigor: ... w zbiorze
R (liczb rzeczywistych) . ...
13 sie 20:02
ICSP: pigor tym razem zamieniłeś 1 na x
13 sie 20:02
loitzl9006: Kevin, co do a) − jest możliwe, ale nie dla wszystkich x ∊R. Więc dla jakich?
13 sie 20:04
Aga1.: x2+4 nie rozkłada się na czynniki w R.
13 sie 20:05
ICSP: loitzl9006 dla x ≥ 0 . Już nie mieszaj mu w głowie.
Oficjalna szkolna wersja : Nie da się rozłożyć w liczbach rzeczywistych, i tej wersji się
trzymajmy.
13 sie 20:07
loitzl9006: ok
13 sie 20:10
patrycja: 4x−x2
9 wrz 22:25