pytanie
szklanka: mam pytanie dowiedziałem się że f(x) to inaczej y , jeśli to prawda to dlaczego?
9 wrz 21:39
Mateusz:
Scislej f(x) to to samo co y=..... f(x)−oznacza wartosc dla argumentu x a wartosci funkcji
odczytujemy z osi y (zbior wartosci) wiec analogia sama się tu kładzie
9 wrz 21:41
krystek: Możesz zapisać tak lub tak y= wartości funkcji przy danym x czyli y=f(x)
I można zapisać i tak i tak
9 wrz 21:43
Gustlik: Przykład: f(x)=2x+3 znaczy to samo, co y=2x+3. Oba równania opisują tę samą funkcję.
9 wrz 21:45
szklanka: dzięki !
9 wrz 21:48