zadania
anna: 1. Oblicz odległość między P(5,5,2), Q(5,8,6)
2. Napisz równanie kierunkowe P(5,5,2), Q(5,8,6)
3. Napisz równanie ogólne płaszczyzny przechodzącej przez (1,1,1) i prostopadłej do wektora
(1,1,1)
10 wrz 14:16
Miraclepl: 1)
√(x2−x1)2+(y2−y1)2+(z2−z1)2 Podstaw do tego wzoru na odległość dwóch punktów w
przestrzeni.
3) π: a(x−x
p)+b(y−y
p)+c(z−z
p)=0
Przy czym a,b,c to odpowiednie współrzędne wektora normalnego płaszczyzny, w tym przypadku masz
podany [1,1,1] tylko podstaw dane
10 wrz 14:25
Miraclepl: 2) Prawdopodobnie chodzi o równanie kierunkowe prostej przechodzącej przez 2 punkty więc:
| | x−x1 | | y−y1 | | z−z1 | |
l: |
| = |
| = |
| |
| | x2−x1 | | y2−y1 | | z2−z1 | |
10 wrz 14:29
anna: dzięki bardzo!
10 wrz 14:35