trapezoidy !!
łełe: Oblicz miary kątów czworokąta ABCD, wiedząc, że:
a) przekątna AC jest dwusieczną kąta przy wierzchołku A i dwusieczną kąta przy wierzchołku C
oraz kąt ACB jest o 20* mniejszy od kąta DAC, natomiast kąt ADC jest o 50* większy od kąta
CAB
b) przekątna AC jest dwusieczną kąta przy wierzchołku A oraz suma miar kątów DAC i DCA wynosi
90*, kąt DCA ma miarę dwa razy większą niż kąt ACB, natomiast kąt ABC jest o 60* większy od
kąta DAC
Czy czworokąt ABCD jest deltoidem? Odpowiedź uzasadnij.
7 wrz 15:23
yoooooooooooooo: αγ
9 wrz 16:41
S: Też mam z tym problem
5 lut 17:56
Janek191:

β = α + 20
o
δ = β + 50
o
Mamy
α + β + δ = 180
o ⇒ α + β + β + 50
o = 180
o
więc
α + 2β = 130
o ⇒ α + 2*( α + 20
o) = 130
o
α + 2 α + 40
o = 130
o
3 α = 90
o
α = 30
o
β = 30
o + 20
o = 50
o
δ = 50
o + 50
o = 100
o
γ = δ = 100
o
=============
5 lut 18:10
Janek191:
W a) trapezoid jest deltoidem.
5 lut 18:12