Całki
Vizer: Cześć Trivial masz czas chwilę by pomóc z jednym zadaniem z całkami?
9 wrz 23:06
Trivial: Pewnie.
9 wrz 23:11
Vizer: Więc podaj mi jakiś sposób rozkminiania takiego typu zadań:
Mam podać przykład przepisu jakiejś funkcji f tak, aby ∫
31f(x)=0 i ∫
31|f(x)|=4 . Myślę, że
to będzie funkcja zapisana jakoś klamrowo, ale nie wiem jak to strzelić, pomóż!
9 wrz 23:17
Trivial:
Potrzebujesz funkcji, która ma takie samo pole nad jak i pod wykresem (w przedziale [1,3]).
Na myśl przychodzi mi funkcja Acos(Bx). Ale nie wiem czy zadziała.
9 wrz 23:25
Vizer: O ja znalazłem

f(x)=4x−8

?
9 wrz 23:25
b.: 1. bierzesz jakąś prostą funkcję g, różną (istotnie) od stałej, tak żeby nie mieć problemu z
liczeniem całek
2. obliczasz ∫13 g =: c i bierzesz h = g − c*(3−1) = g−2c (3−1 = 2 jest długością
odcinka). W ten sposób dostajesz funkcję h o zerowej całce.
3. Funkcja |h| ma całkę różną od zera (bo g wybraliśmy niestałą), powiedzmy że ta całka jest
równa q. Wówczas f=4h/q spełnia warunki zadania.
Albo pewnie szybciej: funkcja liniowa (lub kawałkami liniowa) + rysunek...
9 wrz 23:30
Trivial: Można i tak,
Vizer.
9 wrz 23:32
Mila:

? ale to Twoja funkcja.
9 wrz 23:39
Trivial:
Dopasowałem swój wzór do zadania. f(x) = π*cos(πx).
9 wrz 23:41
Vizer: Nie wiem jak, ale wyszło, bazowałem na tym i na przed ostatnim poście:
http://www.matematyka.pl/304606.htm
Wg tego ułożyłem wielomian a(x − 1)(x − 3)
I tutaj miałem problem, bo podstawiając x=3 mi się oczywiście zeruje, ale chciałem zrobić tak
by
f(3) = 4 albo f(3) = −4 więc utworzyłem drugi wielomian a(x − 1) i dla x=3 mamy równanie
2a = 4 lub 2a = −4, czyli a=2 lub a=−2 i to jest rozwiązanie tej całki więc dla a=2
f(x) = (2x
2 − 8x + 6)' = 4x − 8 i to jest rozwiązanie i oczywiście dla a=−2 f(x)=8−4x .
Czy to jest przypadek,, że mi wyszło?
9 wrz 23:51
Trivial:
Nie wiem
Vizer, czy to przypadek czy nie, jednakże Twój sposób jest mocno kombinowany.

Chyba łatwiej od razu zgadywać.
10 wrz 00:10