zadanie z 1 klasy liceum poziom rozszerzony, potrzebuję pomocy :c
anka: wykaż że dla każdej wartości parametru m ( m∊R) podane równanie ma rozwiązanie. znajdź je
a) mx2 + (3m+1)x + 2m + 1 =0
b) mx2 − (4m+1)x+3m+1=0
9 wrz 22:00
krystek: Oblicz Δ i zobacz jaką ma postać
9 wrz 22:02
anka: a) m2 + 2 ? nie jestem pewna. nie było mnie na tym materiale i nie wiem jak to się robi
9 wrz 22:06
Piotr:
a)
a = m
b = 3m+1
c = 2m+1
z tego licz Δ
9 wrz 22:10
ula: a ) m2 − 4m +1 ?
9 wrz 22:13
ICSP: a przypadki

co jeśli m = 0
9 wrz 22:13
ula: m ≠ 0
9 wrz 22:15
ICSP: ale trzeba wykazać ze dla każdego m

Dlaczego teraz piszesz że m ≠ 0

Taka mała pułapka w tym zadaniu
9 wrz 22:17
ula: o matko to ja już nie wiem jak to zrobić
9 wrz 22:19
ICSP: Piotrze ty czy ja ?
9 wrz 22:19
Piotr:
jeju przecie m ∊ R
gdy m=0 to x +1=0 x= −1 jest rozwiazanie
9 wrz 22:21
Piotr:
reszta dla Ciebie
9 wrz 22:21
ICSP: a) mx
2 + (3m+1)x + 2m + 1 = 0
1
o m = 0
x + 1 = 0 ⇒ x = −1 rozwiązanie istnieje
2
o m ≠ 0
Δ = 9m
2 + 6m + 2 − 8m
2 − 4m =m
2 + 2m + 2
Δ > 0 ⇒ m
2 + 2m + 2 ⇒ m ∊ R uwzględniając że rozpatrujemy bez m = 0 otrzymujemy : m∊R\{0}
Łącząc oba warunki dowodzimy że dla każdego m funkcja posiada pierwiastek
9 wrz 22:25
Piotr:
chyba jest błąd
9 wrz 22:28
ICSP: Δ = 9m2 + 6m + 1 − 8m2 − 4m = m2 + 2m + 1 .
9 wrz 22:29
Piotr:
a dalej ?
9 wrz 22:32
ula: dziękuję za wszelką pomoc
9 wrz 22:32
ICSP: Δ = (m+1)
2 ≥ 0 ⇒ m ∊ R uwzgledniajac że rozpatrujemy bez m = 0 mamy m ∊ R\{0}
Łącząc ... pierwiastek
9 wrz 22:33
Piotr:
no i
ula juz sama zrobi ladnie podpunkt b)
9 wrz 22:35
asdf: "(...) uwzgledniajac że rozpatrujemy bez m = 0 mamy m ∊ R\{0} "
czemu?
9 wrz 22:38
Piotr:
patrz 1
o
9 wrz 22:41
asdf: Dla m = 0, jest rozwiązanie, drugie to udowodnienie nierówności i to jest dowodem, tak?
9 wrz 22:45
Piotr:
przeczytaj co
ICSP napisal o 22 : 25
9 wrz 22:47
asdf: Już rozumiem, dzięki
9 wrz 22:49
Piotr:
9 wrz 22:51
ula: dziękuje
10 wrz 01:19