Nierówności wymierne
Wydi: Nierówności wymierne
Dziedzinę umiem wyznaczyć ale później porażka.
Najgorzej z wykresem−przy równaniu jakoś łatwiej bo nie trzeba go rysować a jeśli już to chyba
bez mianownika czy jakoś tak.
4 sie 22:12
Eta: Witam:
1) D= R\{−3,1}
| | x +5 | | 3x −1 | |
|
| − |
| >0
|
| | x −1 | | x +3 | |
| | (x+5)(x+3) −(x −1)(3x−1) | |
|
| >0
|
| | (x −1)(x +3) | |
po ewykonaniu działań i redukcji w liczniku otrzymasz:
| −2x2 +12x +14 | |
| >0
|
| (x−1)(x +3) | |
nierówność wymierna jest
równowazna nierówności wielomianowej.
więc: −2 ( x
2 −6x −7)(x−1)(x+3)>0 /: (−2) pamietajac o zmianie zwrotu!
(x
2 −6x −7)( x −1)( x+3)
<0
rozkładamy wyrazenie z pierwszego nawiasu na czynniki
x
2 −6x −7 = x
2 +x −7x −7= x( x+1) −7( x+1) =
( x+1)( x −7)
zatem:
( x+1)( x −7)( x −1)(x +3)<0
miejsca zerowe zaznaczamy na osi i rysujesz "falę " zaczynając od prawej strony od
góry przez te miejsca:
++++ +++++ +++
−−−−−−−−(−3)−−−−−−−−(−1)−−−−−−−−−−−(1)−−−−−−−−−−(7)−−−−−−−−−>x
− − − − − − −
podaj teraz rozwiazanie :
4 sie 22:42
Eta:
2/ x
2 −3x +2 = x
2 −x −2x +2= x(x −1) −2( x −1) = ( x −1)( x −2)
zatem D= R \{ 1, 2}
następnie:
| x | | 3 | |
| + |
| − 3≥ 0 ....... wspólny mianownik : ( x−1)( x −2)
|
| (x−1)(x −2) | | x −2 | |
to:
| | x +3( x−2) −3( x−1)(x −2) | |
|
| ≥0
|
| | (x −1)(x −2) | |
po uporzadkowaniu i redukcji otrzymasz:
| −3x2 +13x −12 | |
| ≥0 więc podobnie jak w 1/
|
| (x−1)(x−2) | |
−3( x
2 −13x +12)( x −1)(x−2)≥0 /:( −3)
i rozkładzie z pierwszego nawiasu otrzymasz:
( x −3)( x −
43)(x −1)(x −2)
≤ 0
zaznacz podobnie miejsca zerowe i narysuj "falę" w podobny sposób jak poprzednio
wybierz wartości ≤0 pamiętaj o dziedzinie!
odp:
x€[(1, 43> U (2, 3> ]
PS: sprawdzaj rachunki , mam nadzieję ,że się nie pomyliłam
4 sie 22:58
Bogdan:
Eto, sprawdź licznik po sprowadzeniu sumy do wspólnego mianownika.
4 sie 23:04
Eta:
Sorry , a jednak , dobrze policzyłam, tylko źle zapisałam
chochlik:
4 sie 23:05
Eta:
Witam Bogdanie!
teraz jest O.K ...... tak? ( bo juz mi się oczy kleją
4 sie 23:07
Bogdan:
Tak, jest ok
4 sie 23:17
Wydi: Wydaje się już bardziej zrozumiałe

Dziękuje za pomoc
5 sie 22:28
Eta: Bardziej? czy zrozumiałe?
5 sie 22:33
Wydi: Przejrzałem jak się robi nierówność wymierną tu na stronce na przykładach admina a po drugie
pomogłaś mi zrobić 2 przykłady więc pozostałe 3 dam radę.Choćby metodą dedukcji

Pozdrawiam!
5 sie 22:39
Eta:
Ok. powodzenia
5 sie 22:59
Bogdan: lololol
9 wrz 23:24
Gustlik: Czynnik x2 −6x −7 można rozłożyć deltą, mniej kombinacyjny sposób od grupowania.
9 wrz 23:45
asdf: czy ja wiem...
x2 − 6x − 7 = x2 − 7x − 7 + x
9 wrz 23:59
Piotr:
to temat z 2009 roku !
10 wrz 00:02
Gustlik: x
2 −6x −7=(x−7)(x+1)
Δ=36+28=64
√Δ=8
Najmniej kombinacyjny sposób. Tutaj jeszcze grupowaniem nie jest ciężko, ale jak będzie coś w
stylu 2x
2+5x+3 to już nie zawsze łatwo się zrobi. Nie każdy widzi jak porozbijać liczby, a
deltę każdy obliczy.
10 wrz 00:04
asdf: Masz rację
Gustlik 
Ciekawsze jednak jest grupowanie

Myślę jednak, że matematyka
powinna wymuszać myślenie, a liczenie delty do tego nie należy

(według mnie)
10 wrz 00:35
Gustlik: W prostych przykładach grupowaniem jest łatwiej. Niemniej nie każdy widzi, jak grupować.
większość uczniów sięga po deltę. Ja jestem zwolennikiem bezpiecznych i niekombinacyjnych
metod, bo te rzadko generują błędy. Dla mnie delta jest ciekawsza. Pozdrawiam.
10 wrz 00:51
asdf: Każdy ma swoje zdanie

Pozdrawiam również
10 wrz 00:55
14 kwi 18:32
wielomian :
(2−x)(x−4)<0
(−x+2)(x−4)<0
−(x−2)(x−4)<0
i teraz już chyba wiesz co zrobić
14 kwi 18:34
Carmen: tak dzięki wielkie
14 kwi 18:36
Carmen: | x−8 | |
| =0 Ile ma rozwiązań? |
| x3+64 | |
Wskaż zbiór nierówności x
2>3x ?
14 kwi 18:46
Carmen: 13x+3>3√93x−4
14 kwi 19:04
Carmen: prosze o pomoc
14 kwi 19:45
Krzysiek: Mamy tak
najpierw zalozenie ze x
3+64 nie rowna sie 0
no to x
3+64nie rowna sie 0 to (x+4)(x
2−4x+16) nie rowna sie 0 skorzystalem tutaj z ewzoru
skroconego mnozenia a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2) gdzie a=x oraz b=4
tox nie rowna sie 4 lub x .... no wlasnie co? rozwiaz to rownanie x
2−4x+16 i wpisz to co
CI wyszlo w miejsce kropek
Teraz kiedy takie wyrazenie =0
Dzielic przez 0 nie wolno to takie wyrazenie =0 tylko wtedy gdy licznik =0 (TO SOBIE
ZAPAMIETAJ)
no to x−8=0 to x=...... sprawdzasz to rozwiazanie z dziedzina . NO wiec ile ma rozwiazan ?
Wskaz zbior nierownosci
x
2>3x to x
2−3x>0 to x(x−3)>0 z tego miejsca zerowe to x=0 i x=3 to teraz jakim
przedziale jest ta funkcja >0 −−−−−−narysuj ta parabole i wyznacz przedzialy
Wykladnicze dopiero powtarzam wiec na razie nie pomoge
14 kwi 22:17