matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówności
malenka23:
Rozwiąż nierówność x
2
+ 5x ≤ 6
10 wrz 10:18
Aga1.:
x
2
+5x−6≤0 Liczysz x
1
= i x
2
= Rysujesz wykres funkcji y=x
2
+5x−6. Zaznaczasz miejsca zerowe .parabola ramiona do góry ,bo a=1>0 i patrzysz gdzie funkcja przyjmuje wartości niedodatnie (ujemne pod osią x równe zero na osi x) Odp.x∊<−6,1>
10 wrz 11:12
malenka23:
ok dzieki
10 wrz 11:16