wyznacz kąty w trójkącie wiedząc że...
julka: Wyznacz kąty trójkąta prostokątnego wiedząc że:
a) iloczyn sinusa jednego kąta ostrego i cosinusa drugiego kąta ostrego wynosi 0,25
b) kwadrat odwrotności tangensa kąta ostrego wynosi 3.
w przykładzie a doszłam do tego że
sinαcosβ=0,25
i dalej nie wiem co robić
| | c2 | |
w b doszłam do tego że |
| =3 |
| | a2 | |
proszę o jakieś wskazówki lub rozwiązanie zadania
21 mar 16:47
kalafiorowa:
a) cosβ=cos(90−α)=sinα
sinα*cosβ=sinα*sinα=sin2α=0,25
sinα=0,5
α=30
β=180−(90+30)=60
21 mar 16:57
kalafiorowa:
1=3tg
2α
tg
2α=
13
α=30
β=60
21 mar 17:01
julka: dziękuję bardzo
21 mar 17:05
11 gru 15:23
xizak : dziękuje.
8 wrz 17:12
Acheron.: Również dziękuję.
9 wrz 19:56