matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
piter :
Oblicz wyrazy a
1
, a
2
, a
3
, a
4
, a
5
ciągu (a
n
), w którym suma n początkowych jego wyrazów określona jest wzorem: S
n
=
n(n+1)
2
9 wrz 18:46
Mila:
1*(1+1)
S
1
=a
1
=
=1
2
2*(2+1)
S
2
=
=a
1
+a
2
⇔3=1+a
2
⇔a
2
=2 itd
2
9 wrz 18:53