PLANIMETRIA
PuRXUTM: Podaj przykład długości boków czworokąta opisanego na okręgu o promieniu r=3cm
nie ogarniam jakieś trudne to zadanie wiem że sumy długości przeciwległych boków mają być równe
ale one nie mogą być dowolne...
9 wrz 20:47
Piotr:
a kwadrat nie moze byc ?
9 wrz 20:48
PuRXUTM: w sumie nie wiem jak interpretować to polecenie
9 wrz 20:51
PuRXUTM: a podaj jak to wyliczyć jak będzie to trapez
9 wrz 20:51
PuRXUTM: podbijam
9 wrz 22:17
Robert: przykładem jest np. kwadrat o dł. boków 6√2
przekątna kwadratu to a√2 czyli średnica d=2r
2r=6 d=a√2
6=a√2
6√2=a gdzie a to długość boku kwadratu
16 cze 16:52
Robert: Poprawiam błąd przepraszam za pomyłkę.
przekątna kwadratu to a√2 czyli średnica d=2r
2r=6 d=a√2
6=a√2
3√2=a
ponieważ 3√2*√2=3*2=6
gdzie 3√2 to długość boku. korzystając na wzór na przekątną kwadratu (d=a√2) wychodzi nam
wyższe równanie
16 cze 18:22