pomóżcie
kamil: Liczba 17 jest dzielnikiem liczby naturalnej a. Zatem 17 jest też dzielnikiem liczby:
A.34a+5
B.5a+34
C.7a+10
D.10a+7
Wiem że będzie to odp.B. ale mógłby ktoś napisać jak to zrobić?
26 lut 13:20
asd: już chwila
26 lut 13:27
Artur. : hmm...skoro wiesz ze 17 dzieli a bez żadnej reszty, cokolwiek byś postawił przed a tez się
dzieli. to musisz tylko poszukać jaka liczba z pośród 5 34 10 7 też dzieli się bez reszty.
26 lut 13:31
asd: jeżeli a jest podzielne przez 17 to 5a też jest podzielne
np 51 jest podzielne przez 17 więc 5*51 = 255 też jest podzielne (sprawdź)
5a jest więc podzielne, mamy tam jeszcze +34
zauważ, że 34 / 17 = 2, a więc 34 jest podzielne przez 17
jeżeli do liczby podzielnej przez 17 −−−>(5a) dodajemy liczbe podzielną przez 17 −−−>(34) to ta
liczba też jest przez 17 podzielna
a inne odpadają bo
34a jest podzielne przez 17 (bo a jest podzielne)ale jak dodamy 5 to nie bedzie
7a jest podzielne przez 17, ale jak dodamy 10 to już nie bedzie bo 10 się przez 17 nie dzieli
10a też jest podzielne ale jak dodamy 7 to nie bedzie
jak coś nie rozumiesz to pytaj
26 lut 13:32
pysia: Po skróceniu ułamka − 10−6√2 :2 (dwójka powinna byc zapisana w mianowniku) otrzymamy
A.−5−6√2 B.−5−3√2 C.−5+3√2 D.−5+6√2
9 wrz 21:32
Aga1.: | −10−6√2 | | −5*2−3*2√2 | | 2(−5−3√2) | |
| = |
| = |
| =−5−3√2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
10 wrz 08:25