wartość bezwzględna (obliczanie)
Moniii<3: Mógłby ktos wytłumaczyć mi obliczanie wartości bezwzględnej? bo takie proste umiem obliczać np.
I2x+8I=15... Ale gorzej gdy jest kilka wartości bezwzględnych, np. |2x + 4|+ |x− 1| ≤ 6 . to
juz nie rozumiem.. znam tylko definicje , ze a; a ≤ 0 / −a mniejsze od 0.... wiem tez ze
trzeba rozpatrywać jakieś kilka przypadkow.. ale nie wiem kiedy i ile... na tym sie konczy
moja wiedza... mógłby ktoś dalej wytłumaczyć? prosze was..
24 lis 19:06
Aga: Wykonuj po kolei polecenia. najpierw to co między wartością bezwzględną przyrównaj do 0.
Obliczone liczby zaznacz na osi liczbowej. Liczby te podzielą oś liczbową na trzy przedziały.
Teraz możesz skorzystać z definicji i rozpisać wartość bezwzględną
I2x+4I=2x+4, gdy 2x+4≥0 czyli gdy x∊<−2,∞)
I2x+4I=−(2x+4), gdy 2x+4<0., czyli gdy x∊(−∞,−2)
podobnie rozpisz Ix−1I=....
Jak wykonasz ,to napiszę jak postępować dalej.
24 lis 19:17
krystek: Miejsca zerowe t0 x=−2 i x=1
I rozpatrujesz w przedziałach dla x∊(−∞−2) dla x∊<−2,1) i dla x∊<1,∞)
24 lis 20:00
beti: |−120|

−2|−|−3|*|6|−|−7|
9 wrz 17:23
beti: prosze obliczyc mi zadanie |−120|

−2|−|−3|*|6|−|−7|
9 wrz 17:24