
!)
więc zał; x >0 i x+2 >0
x>0 i x > - 2 wybieramy cz. wspólną
czyli zał: D= x ∈ ( 0, ∞)
podstawa log jest 1/2 czyli przy opuszcaniu log
w dalszej cz. rozwiązywania nierówności
zmienimy zwrot nierwn. > na <
teraz log 1/4 =2
1/2
więc x
log ( ---------- ) > log 1/4
1/2 x +2 1/2
opuszczamy log
x 1
---------- < ----- (zmiana zwrotu
)
x +2 4
4x < x +2
3x < 2
x < 2/3 i x⊂ ( 0, ∞)
więc cz. wspólna
czyli
Odp; x ∈ (0, 2/3) 
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
log1/4 | =x ⇔ ( | )x= | ⇒ ( | )2x = | 1 ⇒2x=1⇒ x= | |||||||
| 2 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 |