Postać kanoniczna trójmianu kwadratowego
xyz: Pierwiastki trójmianu kwadratowego : x1 = −2, x2 = 3. Dla x =1 wartość trójmianu wynosi 6.
Zapisz równanie w postaci kanonicznej.
9 wrz 18:50
Bogdan:
Z postaci iloczynowej: 6 = a(1 + 2)(1 − 3) ⇒ a = −1
| | −2 + 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
xw = |
| = |
| , yw = −( |
| + 2)( |
| − 3) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 25 | |
Postać kanoniczna: y = −(x − |
| )2 + |
| |
| | 2 | | 4 | |
9 wrz 19:02
Saizou : f(x)=a(x+2)(x−3)
a wiemy że f(1)=6
więc wyliczysz
a potem już z górki
q=f(p)
9 wrz 19:03