zamina całkowania - sprawdzenie
Marek:
Witam. Mam zadanie: zamienić kolejność całkowania w całce
∫
20 dx ∫
x2−2x+21−√2x−x2 f(x,y)dy
rozrysowałem sobie i wychodzi mi:
D:
x = < 1−
√1−(y−1)2 , 1 +
√y+1 >
y= < 0, 2 >
Bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze policzyłem
10 wrz 04:29
Artur_z_miasta_Neptuna:

y = x
2 − 2x + 2 ⇔ y−1 = (x
2−1)
2 ⇔
√y−1 = |x−1|
i tutaj de facto musisz podzielić na dwa przedziały całkę (x∊<0;1> i x∊(1,2>)
10 wrz 08:47
Marek: A Czemu tak? Nie mogę zapisać tak jak w pierwszym poście?
10 wrz 11:02
Krzysiek: rozbijasz na dwie całki ale dla:
y∊[0,1] i y∊[1,2]
a dlaczego? bo z lewej strony (jak i z prawej) obszar ograniczają dwie krzywe:
"zielona" i "niebieska"
wyznaczamy 'x' z równania:
y=1−√2x−x2
czyli: 2x−x2 =(1−y)2 (dla 1−y≥0 )
1−(x−1)2 =(1−y)2
czyli: x=1+/− √1−(1−y)2
zatem dla y∊[0,1]
x∊[1−√1−(1−y)2 ,1+√1−(1−y)2 ]
dla y∊[1,2]
spróbuj Sam określić granice dla 'x'
10 wrz 11:15
Marek:
Kurczę, nie rozumiem w jaki sposób wyszły Ci granice całkowania dla x

W ogóle nie mogę sobie tego wyobrazić.
Dolna granica to połowa okręgu, a górna?
10 wrz 11:58
Krzysiek: obie granice to ćwiartki okręgu
po prostu z tego równania y=...
musisz wyznaczyć x=...
1−(x−1)2 =(1−y)2
czyli: (x−1)2 =1−(1−y)2
pierwiastkujemy obustronnie:
|x−1| =√1−(1−y)2
czyli: x=1+√1−(1−y)2
x=1−√1−(1−y)2
10 wrz 12:02
Marek: Ach tak, teraz rozumiem! Zapomniałem 'odwrócić' wykres

A więc drugi obszar będzie ograniczony z dołu x=0 a z góry parabolą?
D:
x=< 0, 1 +
√y−1 >
y=< 1, 2 >
10 wrz 12:34
Krzysiek: nie z dołu i z góry tylko z lewej i prawej:
więc z lewej x=0 a później ogranicza go krzywa: x=1−√y−1
następnie x=1+√y−1 i na końcu x=2
więc masz dwie całki dla y∊[1,2]
lub dajesz jedną pomnożoną przez 2
10 wrz 12:43
Marek: Ok, rozumiem. Wielkie dzięki za wytłumaczenie
10 wrz 12:54