Możliwe rozwiązania układu równań
Vizer: Ok mam jeszcze jedno zadanie, ale raczej na razie mam kłopot w ogóle ze zrozumieniem treści.
Mam podać ilość możliwych rozwiązań układu równań liniowych z 7 niewiadomymi w zależności od
rzędu macierzy współczynników i macierzy rozszerzonej.
Wiem, że to ma być układ równań z 7 niewiadomymi, ale brakuje mi tu informacji o ilości takich
równań.
10 wrz 12:51
Krzysiek: skorzystaj z tw. Kroneckera−Capellego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Kroneckera-Capellego
AX=b
rzA =rz[A|b]
to istnieje rozwiązanie
gdy rzA=rz[A|b]=7
to rozwiązanie jest jednoznacznie wyznaczone
gdy rzA=rz[A|b]=p (p<7)
to istnieje
∞ wiele rozwiązań zależnych od 7−p parametrów
gdy rzA≠rz[A|b] układ sprzeczny
10 wrz 12:58
Vizer: Dzięki wielkie
Krzysiek
10 wrz 13:00