l. rzeczywiste
Kacper: Liczbę
√3+2√2 przedstaw w postaci a + b
√2, gdzie a, b są liczbami całkowitymi.
Jakiś pomysł?
9 wrz 20:39
ICSP: 3+2√2 = (1 + √2)2
9 wrz 20:41
szklanka: pozbywasz się pierwiastka i pozostaje 3+2√2 = a+b√2 chyba tak
9 wrz 20:41
Piotr:
ze co ? @szklanka absolutnie NIE.
9 wrz 20:42
Kacper: ICSP − dzięki!
9 wrz 20:43
Kacper: Aaa.
A (√3+2{p2})2 to będzie 3+2√2 ?
9 wrz 20:48
szklanka: √x2= x
9 wrz 20:49
Piotr:
tak. ale to chyba nie do tego zadania.
9 wrz 20:50
Piotr:
@szklanka znowu źle
√x2 = |x|
9 wrz 20:51
szklanka: kiedyś będzie dobrze
9 wrz 20:51