równania liniowe z parametrem
Monika: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązań równania ze względu
na wartości parametrów. (proszę o napisanie kiedy równanie ma 1 rozwiązanie, kiedy jest
tożsamościowe, a kiedy sprzeczne −w zależności od m)
a) mx=m−3
b) mx−m
2=4m+4−2x
c)m
2* x−m
2 +1=2mx−x
Proszę o pomoc.

Z góry bardzo dziękuję
24 maj 19:20
Godzio:
a) mx = m −3
dla m = 0 sprzeczność
dla m ∊ R − {0} równanie ma jedno rozwiązanie
b)
mx − m
2 = 4m + 4 − 2x
mx + 2x = m
2 + 4m + 4
x(m+2) = (m+2)
2
dla m = − 2 tożsamościowe dla
dla m ∊R − {−2} jedno rozw.
x = m + 2
c)
m
2x − m
2 + 1 = 2mx − x
m
2x − 2mx + x = m
2 − 1
x(m
2 − 2m + 1) = m
2 − 1
x(m−1)
2 = (m−1)(m+1)
dla m = 1 rów. tożsamościowe
| | m+1 | |
dla m ∊ R − {1} 1 rozw. x = |
| |
| | m−1 | |
24 maj 19:53
Eta:
a)
dla m= 0 −−− równanie sprzeczne
dla m≠0 −−− ma jedno rozwiązanie
dla żadnego m nie jest tożsamościowe
b) mx +2x= m
2+4m+4
x( m+2) = (m+2)
2
dla m= −2 −−− jest tożsamościowe ( bo licznik i mianownik = 0)
dla m≠ −2 −−− ma jedno rozwiązanie x= m+2
dla żadnego m −−− nie jest sprzeczne
c)
m
2*x −2mx +x= m
2 −1
x( m
2−2m+1)= m
2−1
x(m−1)
2= m
2−1
x( (m−1)
2= ( m−1)(m+1)
dla m= 1 −−− jest tożsamościowe ( bo licznik i mianownik = 0
| | m+1) | |
dla m ≠ 1 −−− ma jedno rozwiązanie x= |
|
|
| | m−1 | |
dla żadnego m −−− nie jest sprzeczne
24 maj 19:55
monix: mx−2x=4m−4
9 wrz 20:36