wielomiany
kasiulek: Dany jest wielomian P(x)=(x−2)(x−m−5)(x−6m−20)
Wyznacz parametr m tak aby wielomian miał dokładnie dwa pierwiastki.
Gubię się już w tym....
10 wrz 14:04
Piotr:
ja bym zrobil tak :
−m−5= −6m −20
wylicz m
10 wrz 14:10
AC:
dla m=−3 masz jeden potrójny
dla m≠−3 masz zawsze 3 pierwiastki
10 wrz 15:06
pigor: ... tak, niestety , istnieje m∊R , dla których dany wielomian ma dokładnie 2 pierwiastki ,
możemy zapisać ten fakt formalnie np. tak : m∊∅ , a więc czy na pewno tak miał wyglądać twój
wielomian P
10 wrz 15:49
pigor: ... oczywiście tam miało być
nie istnieje m∊R . ...
10 wrz 15:50