Jaką liczbą musi być x, aby zachodziła poniższa równość
bąbel: | | | | | |
[( | )−3] 2 = (2 x+1 )3 * ( | )2 |
| | | |
9 wrz 13:46
bąbel: | | 1 | | 1 | |
[( |
| ) −3]2 = (2x+1)3 * (− |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
9 wrz 14:06
bąbel: Błagam o pomoc!
9 wrz 14:18
Gustlik: 2
6=2
3x+3*2
−2
2
6=2
3x+3−2
6=3x+3−2
6=3x+1
5=3x /:3
9 wrz 15:40
szklanka: Gustlik , także się przyłączem , zawsze mnie interesowała jak to się dzieje z potęgą 23x+3
Pytania:
Trzecia linijka dlaczego " *2 " zniknęło?
Czwarta linijka skąd " 6= "
Jakieś wzory są na to?
9 wrz 15:45
Gustlik: Trzecia linijka:
am*an=am+n, stąd 23x+3*2−2=2(3x+3)+(−2)=23x+3−2
Czwarta linijka:
ax=ay ⇔ x=y
Opuszczam podstawy potęg, czyli 2 i porównuję wykładniki, stąd równanie 6=3x+3−2.
9 wrz 15:52
Krzysiek: Szlanka . Zawsze starasz sie tak robic w takich rownaniach czy nierownosciach aby miec po obu
stronach jednakowe podstawy poteg . Natomist wykladniki poteg moga byc roze (najczesciej tak
jest) . Jesli masz juz jednakowe podstawy poteg9naturalnie wieksze od zera) to tak jak
napisal Ci kolega Gustlik opuszczasz je i porownujesz tylko wykladniki poteg . OProcz tych
wzorow co podal CI kolega Gustlik w trzeciej i czwartej linijce dobbrze jest pamietac taki
wzor a−n=1/an. Przyklad ( 12)x=8. Teraz jak zrobic zeby 8 zamienic tak aby w postawie
byla 12. Skorzystam z tego ze 8=23. Natoniast 23= 12 −3. czyli napiszemy tak
12x=12−3. Teraz podstawy poteg opuszczamy i porownujemy wykladniki czyli x=−−3 .
Pozdrawiam
9 wrz 17:21