funkcja kwadratowa
nat: Bardzo proszę o pomoc.
Zapisz wzór funkcji z postaci iloczynowej.
a) y=x2+5x−6
b) y=3x2−27
c) y=2(x−3)2−8
d) y=x2−2x−6
9 wrz 15:56
9 wrz 15:57
Gong: a) y=x
2+5x−6
Δ=49
pierwiastek z Δ = 7
x
1 =
−5+72 = 1
x
2 =
−5−72 = −6
postać iloczynowa
y=(x−1)(x+6)
mam nadzieję, że w pozostałych przykładach sobie poradzisz, pamiętaj, że w końcowej postaci
trzeba uwzględnić a, który w tym przykładzie wynosi 1
9 wrz 16:00
nat: Dzięki bardzo
9 wrz 16:05
ICSP: b) y = 3(x2−9) = 3(x−3)(x+3)
c) y = 2(x−3)2 − 8 = 2[(x−3)2 − 22] = 2(x−1)(x−5)
d) tak samo ja a
9 wrz 16:08
nat: ale dlaczego w c) jest −22 i wynik wychodzi 2(x−1)(x−5) ? Skąd się to bierze?
9 wrz 16:54
ICSP: znasz wzór a2 − b2 ?
9 wrz 16:54
nat: tak
9 wrz 16:58
ICSP: i zastanów co się stanie kiedy a = x+ 3 oraz b = 2
9 wrz 16:59
nat: skąd mam a=x+3 ?
9 wrz 17:02
ICSP: z nawiasu
masz przeciez
(x+3)2 − 22
a2 − b2
9 wrz 17:04
nat: w nawiasie mam (x−3)
9 wrz 17:07
ICSP: fakt

no to w takim razie :
(x−3)
2 − 2
2
tak czy inaczej wynik podałem dobry
9 wrz 17:08
nat: ok ale nadal nie wiem dlaczego wyszedł taki wynik
9 wrz 17:13