Logarytmy
Iza: Jak obliczyc takie działanie ?
2ln2−2 =
10 wrz 12:25
Patronus: ln2 to ok 0,69 zależy jak dokładnie chcesz to obliczyć
10 wrz 12:33
Iza: mam całke oznaczoną ∫(1*lnx) i musze ja obliczyć .. Górna granica całkowania to 2 a dolna 1
doszłam do takiego momentu (2ln2−2)−(1ln1−1) i nie wiem co dalej
10 wrz 12:37
Patronus: | | 2 | |
(2ln2 − 2) − (ln1 − 1) = 2(ln2−lne) − (0−1) = 2ln( |
| ) + 1 |
| | e | |
Możesz tak zrobić.
10 wrz 12:41
Vizer: Nie sprawdzałem czy dobrze wyliczyłaś, ale jeśli chodzi o samą idee wyniku ln2 to taki należy
na końcu zostawić i traktować jak np. √2, czyli wartość już wyliczona
10 wrz 12:42
Iza: wynik jest taki w odpowiedziach 2ln2−1
ale jak do tego dojsc ?
10 wrz 13:08
Patronus: 2ln2 − 2 − 0 + 1 = 2ln2 −1
wystarczy zauważyć że ln1 = 0 i opuścić nawiasy
10 wrz 13:19
Iza: dzięki
10 wrz 13:20