Uzasadnij, że prawdziwa jest równość
aga: Uzasadnij, że prawdziwa jest równość:
√4− 2√3= √3−1
9 wrz 20:40
ICSP: podnieś obustronnie do kwadratu.
9 wrz 20:41
aga: czyli?
9 wrz 20:55
aga: jak to zrobic z wyrażeniem po lewej stronie, bo prawą to wiem..
9 wrz 20:55
Piotr:
a ile jest (√7)2 ?
9 wrz 20:58
aga: 7
9 wrz 20:59
Piotr:
no to
(√4−2√3)2 ile bedzie ?
9 wrz 21:03
Aga: Nie wiem

dlatego prosze o pomoc...
9 wrz 21:44
Aga: 4−2pierwiastki z 3?
9 wrz 21:47
Piotr:
4−2√3= 3 − 2√3+1
4−2√3= 4 −2√3
L = P
9 wrz 21:48
Piotr:
tak
9 wrz 21:49
pigor: ... lub tak :
4−2√3= 3−2√3+1= √32−2√3*1+12= (√3−1)2 ⇒ √4−2√3= √(√3−1)2=
= |√3−1|= √3−1 − z definicji wartości bezwzględnej bo , bo √3−1>0
9 wrz 21:52