równanie
Nowa: Pomoże mi ktoś to rozwiazać?
n(n−4)=45
9 wrz 18:12
Piotr:
n=9
9 wrz 18:15
Nowa: ale jak do tego dojść?
9 wrz 18:28
Piotr:
ja to zauwazylem

mozesz tak :
n
2−4n−45=0
i liczysz f kwadratowa
9 wrz 18:31
marcus: n(n−4)=45
n2−4n=45
licz dalej
9 wrz 18:31
Piotr:
ja zalozylem ze n ∊ N+
9 wrz 18:33
Nowa: liczyłam tak jak Ty, Piotr... policzyłam delte, ale nie wyszło mi 9...
9 wrz 18:42
Piotr:
no a jak to mozliwe co ?

Δ = 16+4*1*45 = 196
√Δ = 14
licz dalej
9 wrz 18:45
Nowa: aaa... cholera teraz mi wyszło, już wiem gdzie robiłam błąd, nie zapisałam, że 14 to juz jest
pierwiastek...

dzieki, ale ze mnie cioł
9 wrz 18:50
Piotr:
9 wrz 19:47