rozłóż wielomian w na czynniki
Basia: w(x)=2x5+16x2
10 wrz 16:00
Saizou : 2x2(x3+8)=2x2(x3+23)=2x2(x+2)(x2−2x+4)
10 wrz 16:02
Basia: a jakies inne rozwiązanie?
10 wrz 16:04
Saizou : a po co inne?
10 wrz 16:13
Basia: albo to jakoś rozpisac? tego za bardzo nie rozumiem
10 wrz 16:18
Saizou : 1
o 2x
2 wyrzucamy przed nawias
2x
2(x
3+8)
2
o zapisujemy wyrażenie w nawiasie w postaci potęgi liczby 3
2x
2(x
3+2
3)
3
o zauważamy wzór skróconego mnożenia a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
2x
2(x+2)(x
2−x*2+2
2)
4
o obliczamy
2x
2(x+2)(x
2−2x+4)
5
o cieszymy się z rozwiązanego zadania
10 wrz 16:24
Basia: Dziekuję
10 wrz 16:25