PROblem
TOmek: Witam. Niedługo czeka mnie pierwszy test na studiach i mam problem z niektórymi zadaniami z
poprzednich lat. Nie chodzi mi o odpowiedzi, bo je mam, lecz o zaleznosc, czy sposob jak to
wykonać.
1. Czy istnieje trójkąt, którego długosci boków a,b,c spełniają równośc a
2+b
2+ab*log
2x=c
2
Nie mam zielonego jaką zaleznosc tutaj użyc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2. Czy równość ((π−n)
2)
n/2=(π−n)
n jest prawdziwe dla
a) n=6 Prawda
b) n=5 Prawda
c) n=4 Fałsz
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
((π−n)
2)
n/2=(π−n)
n
na moje to po przemnozeniu poteg wyjdzie
(π−n)
n=(π−n)
n, ale jak patrze w odpowiedzi to podpunkt c) jest Fałsz. Wydaje mi sie ,ze to
błąd w odpowiedziach. Co Wy myślicie?
i to na razie na tyle.
Pozdrawiam
10 wrz 13:56
Godzio:
Mówisz, że nie interesuje Cię przedmiot "matematyka elementarna"
10 wrz 13:57
Godzio:
2. albo źle przepisane, albo jest tak jak mówisz
10 wrz 14:01
TOmek: Ide na UWr na matematyke
10 wrz 14:01
TOmek: Da radę ktoś rozkminić 1.?
10 wrz 14:06
Godzio:
Zad. 1
Jak dla mnie to przypomina coś w stylu twierdzenia cosinusów, gdzie
−2cosα = log
2x
| | 1 | | 1 | |
Dla x = |
| istnieje taki kąt, bo log2 |
| = −log23, a log23 < 2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
Dla x = |
| , − log29 > 2 więc cosα > 1 − sprzeczność |
| | 9 | |
To samo dla c)
10 wrz 14:07
Godzio:
Wiem wiem
10 wrz 14:07
TOmek: Dzieki Godzio i ostatnie
29. Czy nierówność log
2log
4x<log
4log
2x jest prawdziwa dla
a) x=11 Prawda
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mi inaczej wychodzi
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | log2log211 | |
log2log411 < |
| − zmiana podstawy |
| | log24 | |
| | log2log211 | |
log2log411 < |
| /*2 |
| | 2 | |
log
2(log
411)
2 < log
2log
211 opuszczam log
(log
411)
2 < log
211
| | log411 | |
(log411)2 < |
| − zmiana podstawy |
| | log42 | |
(log
411)
2 < (log
411)
2 − sprzeczność
10 wrz 14:12
Godzio:
A z tym przedmiotem chodziło mi, że jeżeli nie zdasz dobrze tego testu to będziesz go miał
10 wrz 14:12
TOmek: chyba zrobiłem sobie za dużą przerwe od matematyki, bo na bank da sie to zadanie łatwiej zrobić
10 wrz 14:13
TOmek: a no tak, nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. Widać ,ze jesteś w temacie
10 wrz 14:15
Godzio:
(log
411)
2 < log
4(11)
2 − na samym końcu
10 wrz 14:15
Godzio:
TOmek też idę na UWr także ...
10 wrz 14:16
TOmek: a no tak, nie zauważyłem tego..
Jak to Godzio, przecież Ty jesteś na PWr?
10 wrz 14:17
TOmek: 1000zł?
10 wrz 14:18
Godzio:
A to nie można 2 kierunków

?
10 wrz 14:18
Godzio:
Zobaczymy czy się załapie
10 wrz 14:18
TOmek: Właśnie duzo osób robi w ten sposob jak Ty. Jest to swietny sposob na wysokiej jakosci zycie
studenckie.

Gdybym zdał tak maturę jak Ty pewnie bo sam tak postąpił(60 osob dostaje, więć
mozesz czuc sie pewnie). Umówmy się ,ze motywacja Twojego działania jest oczywista
10 wrz 14:21
Godzio:
Tylko nie wiem czy jeżeli to nie są moje pierwsze studia to dostane, tu jest problem,
zobaczymy, a jak nie dostane to trudno na UWr i tak chce studiować
10 wrz 14:22
b.: ad 2: b jest fałszywe −− popatrz na znaki obu stron
10 wrz 14:23
Godzio:
Rzeczywiście, trzeba zwracać uwagę na takie haczyki
10 wrz 14:24
TOmek: nie widze tego haczyka... yy..
10 wrz 14:27
Godzio: (π − 5)5 < 0
[ (π − 5)2 ]5/2 > 0
10 wrz 14:30
TOmek: a juz łapie. dziekuje .
Godzio znalazłem Tylko takie coś, z regulaminu
"2. Prawo do ubiegania si? o stypendia maj. studenci i studentki studiow stacjonamych I
stopnia studiujcy na kierunku zamawianym Matematyka, ktorzy
a) zostali zakwalifikowani jako uczestnicy Projektu, tzn. Beneficjenci Ostateczni;
b) swpisani po raz pierwszy na swqj aktualny semestr studiow"
10 wrz 14:32
Godzio:
To b) jest podejrzane
10 wrz 14:35
TOmek: czas pokaze
10 wrz 14:36
Godzio:
Dobra ja już się zbieram do pracy, kiedyś pogadamy
10 wrz 14:37
rumpek: a ty
TOmek gdzie będziesz mieszkał

? (jeżeli można spytać

)
10 wrz 14:55
TOmek: Ja bede miszkal raz u babcia raz o cioci

Mam cała rodzine we Wrocku. A Ty jak akademik?
11 wrz 16:21