Rozwiąż równania, podaj ich interpretację geometryczną
Ania: Rozwiąż równania, podaj ich interpretację geometryczną :
|x
2−3| * x * |+4| = 9 − x
Jak na razie jestem na tym etapie: (nie wiem, czy dobrze zrobiłam)
1. 4x
3−11x−9=0 gdy x ∊ (−
∞, −
√3 > u <
√3 ,
∞)
2. −4x
3+13x−9=0 gdy x (−
√3 ,
√3 )
Drugie rozpisałam: (x−1)(−4x
2−4x+9) = 0
| | 4+4√10 | | 4−4√10 | |
x = 0 , x = |
| , x = |
| |
| | −8 | | −8 | |
Nie wiem, jak narysować taki wykres na osi ( o ile się nie mylę, jest to wykres wielomianu, z
którym nigdy nie miałam styczności i nie wiem jak się za to zabrać)
Ale pierwsze zupełnie mi nie wychodzi .
Mogła bym dostać jakieś wskazówki?