pytanie nieróność
szklanka:
Rozwiąż nierówność↓
x2+9≥0
dlaczego odp. to R?
skoro
nie ma takiej liczby która dała by kwadrat z ujemnej
9 wrz 15:54
ICSP: a czym się różni równanie od nierówności ?
9 wrz 15:55
szklanka: no właśnie nie wiem ,czym

?
9 wrz 15:59
szklanka: równanie jest zawsze równe zero a nieróność może być ≤ lub≥ lub< lub> , tak?
9 wrz 16:00
9 wrz 16:00
Gustlik:

Funkcja y=x
2+9 przyjmuje wartości dodatnie dla każdego x∊R. W nierówności masz ≥0, czyli
obszar rozwiązań obejmuje os OX i punkty nad nią wraz z parabolą, stąd x∊R. Gdyby było
x
2+9≤0, wtedy obszar rozwiązań byłby pod osią OX, a parabola nad osią, i byłby zbiór pusty.
9 wrz 16:07
szklanka: Dzięki bardzo Gustlik!
9 wrz 16:11
Krzysiek: Czesc szklanka . Moze to zrozumiesz tak. .Jak policzysz delte z tej funkcji kwadratowej bo to
jest dalej funkcja kwadratowa pomimo tego ze nie ma w nim wyrazenia z x czyli mamy a=1 bo
jest tylko x2 ,b=0 bo nie ma wyrazenia zx i c=9 . Teraz Δ=b2−4ac=02−4*1*9=0−36=−36. Wyszla
delta ujemna wiec funkcja nie ma miejsc zerowych czyli nie przecina osi OX . W zadaniu masz
napisane ze x2+9 ma byc wieksze badz rowne zero czyli jak sobie narysujesz wykres tak jak CI
narysowal Gustlik (dokladnie sie przyjrzyj temu co on narysowal ) a takze przeczytaj dobrze
jego komentarz i zrozum to . Jesli nie wiesz dlaczego taka wlasnie parabola to ona ma ramiona
skierowane w gore bo wspolczynnik przy a jest dodatni =1 Natomiast jesli wspolczynnik przy a
bylby ujemny np −x2, −2x2itd to wtedy rysujesz parable o ramionach skierowanych w dol . Tam
jeden z kolegow podal CI strony wiec poswiec troche czasu na przeanalizowanie tego. Musisz sie
dobrze nauczyc rozwiazywac rownania i nierownosci kwadratowe bo potem bedzie ciezko
bez tego..
9 wrz 16:45