matematyka
Haadziu:

uzasadnij rownanie 1/n − 1/n+1=1/n(n+1)
5 wrz 14:35
Kejt: zapisz to porządnie..
5 wrz 14:37
Haadziu: 1n−1n+1=1n(n+1)
5 wrz 14:39
Haadziu: juz jest dobrze zapisane
5 wrz 14:45
Godzio:
| | 1 | | 1 | | n + 1 | | n | | n+1 − n | | 1 | |
L = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| =P |
| | n | | n+1 | | n(n+1) | | n(n+1) | | n(n+1) | | n(n+1) | |
5 wrz 14:48
5 wrz 14:48
Haadziu: a do tego jest dzialanie aby obliczyc z tego
wzoru:11*2+12*3+13*4+14*5+15*6+16*7+17*8
+18*9+19*10 z gory dzieki
5 wrz 14:55
Bogdan:
Haadziu − stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków, uzyskasz taki efekt:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| |
| 1 * 2 | | 2 * 3 | | 9 * 10 | |
5 wrz 14:59
5 wrz 15:02
Haadziu: a mozna by podac wynik w przyblizeniu
5 wrz 16:46
Bogdan:
W przybliżeniu nie można. Proszę rozpisać sumę zapisując wszystkie składniki w postaci
różnicy dwóch ułamków zgodnie z podanymi przeze mnie dwoma przykładami.
5 wrz 16:53
Haadziu: a to jest rozpisane zgodnie z tym wzorem wyzej podanym
5 wrz 16:55
Bogdan:
A nie widać?
5 wrz 17:18
Haadziu: nie tym z co bogdan i godzio rozwiazali
5 wrz 17:20
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
No, skoro Ty nie widzisz, że jeśli |
| = |
| − |
| i zgodnie z tym wzorem |
| | n*(n+1) | | n | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
np. |
| = |
| − |
| , to nie mam co tu robić. |
| | 2*3 | | 2 | | 3 | |
5 wrz 17:25
Haadziu: aha juz widze dzieki
5 wrz 17:27
Kakaaa: Cześć

Mam pytanko − czy istnieje jakiś konkretny wzór (a jeśli tak to czy wiecie jaki i czy
moglibyście mi go wytłumaczyć) na obliczenie sumy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | | 6*7 | | 7*8 | |
Tzn. wcześniej podany wzór chyba udało mi się zrozumieć, ale zastanawiam się (myślę, myślę i
wymyślić niczego nie mogę) czy da się obliczyć sumę bez rozpisywania jej na składniki w
postaci różnicy dwóch ułamków. Nie chcę żebyście podali mi gotowy wynik tylko wytłumaczyli jak
go otrzymać.
Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot
9 wrz 17:32
Kakaaa: Już nie trzeba− udało mi się je rozwiązać a odp zgadza się z tą zamieszczoną w podr od
matematykii. I tak dziękuję za pomoc, bo nie ukrywam wasze wpisy naprawdę mi pomogły

Zadanie okazało się banalnie proste tylko wystarczy ruszyć mózgownicą
9 wrz 17:46
358: mógłby ktoś wytłumaczyć dalszą część zadania, co zrobić po rozpisaniu sumy zapisując wszystkie
składniki w postaci różnicy dwóch ułamków? nie wiem o co chodzi.
10 wrz 15:51
Marta: Uzasadnij wzór 1n − 1n+1 = 1n(n+1)
16 wrz 14:26
marcia: i trzeba tą drugą część zadania tak rozpisywać na składniki?
3 paź 21:32
marcia: już rozumiem

To forum jest the best!
3 paź 21:37