pytanie
szklanka: Jak najszybciej sprawdzić czy wyrażenie tzn. |3−2√5| jest mniejsze od zera?
9 wrz 21:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
a kiedy |x| < 0
9 wrz 21:04
Piotr:
chodzi zapewne czy wyrazenie pod wartoscia bezwzgledna jest >0.
9 wrz 21:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
najszybciej ... pomyśleć nad tym czym że jest wartość bezwzględna i jakie przyjmuje wartości
9 wrz 21:05
szklanka: ale jak sprawdzić czy wyrażenie jest ujemne nie mogę sobie odjąć wyrażeń a i b tak po prostu
9 wrz 21:09
all: zrozum dziewczyno, że wyrażenie w wartości bezwzględnej NIGDY nie może być ujemne, więc nie
możesz sprawdzić, możesz napisaćD : xe∅
9 wrz 21:21
Piotr:
to nie dziewczyna

3
2=9
(2
√5)
2= 20
wiec 2
√5 > 3
|3−2
√5|= − (3−2
√5)
9 wrz 21:29
szklanka: https://matematykaszkolna.pl/strona/1091.html ← tu jest ten przykład ,został on zapisany w postaci
√18 −
√25 <0 i teraz widzę że jest wartość jest mniejsza, ale mam pytanie czy można szybciej
wpaść na to bez rozpisywania w ten sposób?
9 wrz 21:31
Zewe: POMOCY MAM PROBLEM wykreśl trójkąt A,B,C mając podobne długości jego boków A−16,00cm B−12,00cm
C−24,00cm 1. wykreśl wysokość tego trójkąta względem szczególnych noków 2.Wykreśl dwusiecznych
kątów wewnętrznych 3.wykreśl symetralne boków trójkąta 4.narysuj okrąg opisany na trójkącie
5.narysuj okrąg wpisane w tego trójkata
9 wrz 21:32
szklanka: dzięki Piotr o to mi chodziło
9 wrz 21:32
pigor: ...otóż, "w pamięci" liczysz sobie np. tak :
√5 ≈ 2,2 .to 2√5 ≈ 4,4 , więc 3−2√5 ≈ 3−4,4 = −1,4 < 0 (wyrażenie ujemne) ,
9 wrz 21:32
szklanka: Zewe zadania na Forum zadankowym zamieszczaj
9 wrz 21:33
szklanka: dzięki Pigor też tak zrobiłem ale w pamięci bym szybko nie policzył ile to jest
√5 
,chyba
że jest jakiś sposób bez kankulatora?
9 wrz 21:34
Zewe: sorry pomyliłem stronki
9 wrz 21:36
krystek: @szklanka szybko szacujesz sobie
22=4 a32=9 więc będzie to liczba między 2 a 3
i teraz 2,52=6,25 za dużo więc masz 2,2 lub 2,3 lub kalkulator pomoże.
9 wrz 21:41
pigor: po prostu tu wystarczy jeśli oszacujesz sobie , że
na pewno √5 większe od 2 bo 5 >4 ⇒ √5>√4=2
9 wrz 21:44