Napisz wszystkie pary liczb (x,y) spełniające równanie:
samanta: a)2x+3y=5
b)0x+10y−20
c)−5x+6y=0
d)4x+0y=7
Proszę powiedzcie mi jak sie to robi
9 wrz 20:26
kasia:
4 paź 16:24
pigor: ...np. tak :
a)
2x+3y= 5 ⇔ 3y= −2x+5 ⇔ y= −
23x+
53 ⇔
⇔
Z= { (x,y) : x∊R i y= −23x+53 } − szukany zbiór Z par (x,y) i tyle
analogicznie pozostałe, np
d)
4x+0y= 7 ⇔ y∊R i 4x=7 ⇔
Z= { (x,y); x=74 i y∊R} . ...
4 paź 17:05
Mila:
Równanie:
2x+3y=5 ma nieskończenie wiele rozwiązań
Przykłady
x obierasz dowolnie ( jeśli nie ma podanego jakiegoś warunku) i podstawiasz
np. x=0
| | 5 | |
para (0, |
| ) spełnia równanie⇔jest rozwiązaniem |
| | 3 | |
x=1
2*1+3y=5⇔3y=3⇔y=1
para(1,1)spełnia równanie⇔jest rozwiązaniem
Możesz też obierać y
np.
y=−1
2*x+3*(−1)=5⇔2x=8⇔x=4
(8,−1) rozw.
4 paź 17:05
Ania4567: b)0x−10y=2 c)−5x+6y=0 d)4x−0y=7
13 sty 17:50