Oblicz ile wierzcholkow ma wielokat ktorego liczba przekatnych
iska: Oblicz ile wierzcholkow ma wielokat ktorego liczba przekatnych jest:
a) 3 razy wieksz niz liczba bokow
b) 5 razy wieksza niz liczba bokow
6 lis 17:16
Bogdan:
| | n(n − 3) | |
Liczba wierzchołków n−kąta jest równa |
| |
| | 2 | |
Rozwiąż więc równania:
| | n(n − 3) | | n(n − 3) | |
3n = |
| oraz 5n = |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 lis 17:18
konrad:
a)
p=n(n−3)/2
p=3n
3n=n(n−3)/2 <−−rozwiąż
b)
p=n(n−3)/2
p=5n
5n=n(n−3)/2 <− to samo
6 lis 17:19
iska: Dzeiki
6 lis 17:22
paula: 3n=n(n−3)/2
9 wrz 20:16