oblicz całkę
kaja: Prosze o pomoc w obliczeniu całki :∫sinx*cosx/√3sin2x −7cos2x dx
Odpowiedź do zadania jest taka: −1/4√3sin2x−7cos2x + c
z góry dziękuje.
8 wrz 22:24
Mila: | | licznik | |
Napisz osobno licznik i osobno mianownik albo ułamek piszesz tak |
| |
| | mianownik | |
8 wrz 22:54
kaja: | | sinx*cosx | |
teraz będzie bardziej przejrzyście: ∫ |
| dx |
| | √3sin2x−7cos2x | |
| | 1 | |
odp. − |
| * √3sin2x−7cos2x + c |
| | 4 | |
8 wrz 23:07
Mila: | | sinx*cosx | |
∫ |
| dx= |
| | √3sin2x−7cos2x | |
| | sinx*cosx | |
=∫ |
| dx= |
| | √3(1−cos2x)−7cos2x | |
teraz podstawienie cos
2x=t
dokończ
8 wrz 23:29
kaja: | | −2dt | |
utknęłam tutaj: ∫ |
| jak mam to dalej rozpisać? |
| | √3−10t | |
9 wrz 00:10
Miraclepl: | | −dt2 | |
Kaja, według mnie po podstawieniu całka przyjmuje postać ∫ |
| .... |
| | √3−10t | |
9 wrz 00:21
kaja: tak faktycznie mój błąd, dzięki. ale i tak nie wiem jak to dalej liczyć, coś mi nie wychodzi..
masz jakiś pomysł?
9 wrz 00:26
Miraclepl: Ja zrobiłem nieco inaczej (niech zawodowcy sprawdzą)

robisz na samym początku podstawienie t= 3sin
2x−7cos
2x
| | dt | |
dt=20sinxcosx czyli |
| =sinxcosx dx |
| | 20 | |
teraz spróbuj, łatwe do policzenia w takiej formie
9 wrz 00:34
kaja: o tym sposobem jest dużo prościej

a czy na pewno dt=20sinxcosx? jak to obliczyłeś? tam nie
| | 1 | |
będzie przypadkiem −8? bo odpowiedź do zadania jest taka : |
| * √3sin2x−7cos2x a licząc |
| | 4 | |
| | 1 | |
tak jak mówisz wychodzi nam |
| *√3sin2x−7cos2x |
| | 10 | |
9 wrz 00:48
9 wrz 00:53
kaja: w takim razie może pomyliłam się gdzieś po drodze w obliczeniach albo mam błąd w odpowiedzi,
dzięki za pomoc
9 wrz 00:58
Miraclepl: Nie ma sprawy.
Dla pewności poczekaj jeszcze na odpowiedź Mili lub kogoś innego, kto się bardziej niż ja zna
na rzeczy. Sam jestem ciekaw czy tak na łatwizne policzone jest dobrze

Z drugiej strony
czemu by nie?
Pozdrawiam
9 wrz 01:00
kaja: Mila, czy mogłbyś mi dokończyć zadanie swoim sposobem? w dalszym ciągu wychodzi mi −0,1 przed
wynikiem a powinno być −0,25..
9 wrz 10:22
Miraclepl: up↑ bo sam jestem ciekaw
9 wrz 15:49
Mila: Miracle

.
Moim sposobem wychodzi to samo.
Policzyć?
9 wrz 16:50
Mila: −2cosxsinxdx=dt
| | −dt | | 1 | | −10dt | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | 2√3−10t | | 20 | | √3−10t | |
| | 1 | | U'(x) | |
= |
| *2√3−10t= [ z własności ∫ |
| dx=2√U(x) albo podstawienie 3−10t=u] |
| | 20 | | √U(x) | |
9 wrz 17:00
Miraclepl: Czyli jednak błąd w odpowiedziach u kaji... no cóż zdarza się

A matmę z zadań zaliczyłem teraz już tylko teoria pozostaje chociaż z tym może być trudniej bo
dużo jest do nauczenia na pamięć...

Pozdrawiam
9 wrz 20:50
Mila: | | 1 | | sinxcosx | |
( |
| √3−10cos2x)'= |
| |
| | 10 | | √3−10cos2x | |
Gratulacje
Miracle.., siadaj do teorii i czytaj, czytaj, w końcu wszystko w głowie się
ułoży.
Pierwszy raz czytasz, aby wszystko zrozumieć, drugi raz opanowujesz pamięciowo, trzeci raz
utrwalasz i jest piątka w indeksie.
9 wrz 21:10