Sprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci
kimi: Sprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc, że x ∊ (1;3)
|3−x|+|x−1|−2|x−4|
Co z tym zrobić? bo jak rozumiem wartości bezwzględnej opuszczać nie mogę (w końcu do niczego
nie przyrównujemy tego).
12 sie 20:58
Artur z miasta Neptuna:
skoro x ∊ (1;3)
to:
3−x >0 ... więc |3−x| = 3−x
x−1 >0 ... więc |x−1| = x−1
x−4 <0 ... więc |x−4| = −(x−4) = −x+4
12 sie 21:00
Artur z miasta Neptuna:
dokończ
12 sie 21:00
kimi: Nie rozumiem. Dlaczego tak:
3−x >0
x−1 >0
x−4 <0
?
12 sie 21:04
Artur z miasta Neptuna:
skoro x ∊ (1;3) to x<3 ... więc 3 − 'coś mniejszego niz 3' >0
analogicznie pozostałe
12 sie 21:11
Aga1.: A może tak.
Wybierasz jakąś liczbę ( jakiegoś reprezentanta) z wnętrza przedziału (1,3), np.2
Obliczasz wartość liczbową wewnątrz wartości bezwzględnej.
Jeśli wyjdzie Ci liczba dodatnia, to opuszczając wartość bezwzględną przepisujesz bez zmian,
gdy zaś wyjdzie Ci liczba ujemna to zmieniasz znaki na przeciwne.
I tak
3−2=+1, więc I3−xI=3−x ( bez zmian)
2−1=+1, Ix−1I=x−1
2−4=−2, Ix−4I=−x+4 (zmiana znaków)
13 sie 10:12
Basia:
x∊(1;3) ⇔ 1 < x < 3 /*(−1) ⇔ −1 > −x > −3 /+3 ⇔ 2 > −x+3 > 0 ⇔ 2 > 3−x > 0 ⇒ |3−x| = 3−x
i tak dalej
13 sie 12:49
kimi: jedynie sposób @Aga1 rozumiem, ale dzięki wam wszystkim!
Basia, nie za bardzo rozumiem dlaczego najpierw zmieniłaś znaki a potem dodałaś trzy, ja tak
robiłem dla takiego przykładu |x−8| zmieniłem znaki, dodałem 8 żeby mieć po środku to samo i
wyszło mi: 7>−x+8>5
dobrze, nieważne

a co powiecie na ten przykład: |x
2−4x+3|−|x
2−9| ?
17 sie 22:24
kimi: up
18 sie 11:56
TOmek: z jakiego przedziału?
18 sie 12:16
kimi: ten sam przedział co poprzednio x ∊ (1;3)
18 sie 15:11
ZKS:
A kiedy pod wartością bezwzględna następuje zmiana znaków na przeciwne?
18 sie 15:22
kimi: |x| = −x dla x<0
to wiem, ale co z tym dalej? mam wyliczyć Δ? mam to rozbić ze wzoru skróconego mnożenia?!
18 sie 16:03
kimi: "jedynie sposób @Aga1 rozumiem, ale dzięki wam wszystkim!
@Basia, nie za bardzo rozumiem dlaczego najpierw zmieniłaś znaki a potem dodałaś trzy, ja tak
robiłem dla takiego przykładu |x−8| zmieniłem znaki, dodałem 8 żeby mieć po środku to samo i
wyszło mi: 7>−x+8>5 dobrze, nieważne

a co powiecie na ten przykład: |x2−4x+3|−|x2−9| ?"
18 sie 17:02
Monika: sprowadz do najprostszej postaci : x+8/x − x+5/x−3
9 wrz 17:27