zasada mnożenia-kombinatoryka
Kaś;*: trzy osoby kupują po 1 gałce lodów. Ile różnych zestawów (3lodów) mogą wybrać jesli lody są w 5
smakach?
5 cze 00:31
Basia:
N=5*5*5 = 53
5 cze 03:09
daga: ile jest wszystkich punktów płaszczyzny, ktorcyh pierwsza wspołrzedna jest liczba pierwszą
mniejsza od 10, a druga wspołrzedna −liczbą pierwsza mniejsza od 20 .?
9 wrz 20:05
Aga1.: liczby pierwsze mniejsze od 10 to :2,3,5,7. jest ich 4
liczby pierwsze mniejsze od 20 to; 2,3,5,7,11,13,17,19,
jest ich 8
Odp.4*8=32.
9 wrz 20:11
Eta:
X={2.3,5,7} Y={2,3,5,7,11,13,17,19}
x€X, y€Y
Takich punktów (x,y) jest: 4*8= 32
9 wrz 20:12
daga: a podpunkt b) ile jest wszystkich punktów płaszczyzny których pierwsza wspórzedna jest liczbą
pierwszą mniejszą od 20, a druga −naturalnym dzielnikiem liczby 48.?
9 wrz 20:26
Eta:
Y={1,2,3,4,6,8,12,16,24,48}
9 wrz 20:32
daga: rzucono dwiema kostkami : zielona i żółtą. Na kostce zielonej otzrymano parzystą liczbę oczek,
a na kostce żółtej liczbę oczek mniejsza od 4.. Ile jest mozliwych takich wyników? zbiór
wyników doswiadczenia przedstaw w postaci drzewa.
9 wrz 20:39