dowodzenie
marcus:
1. Wykaż, że jeżeli w liczbie trzycyfrowej środkowa cyfra jest równa sumie skrajnych cyfr, to
liczba ta jest podzielna przez 11.
2. Uzasadnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych nieparzystych zwiększona o
1, jest podzielna przez 12.
9 wrz 12:30
ICSP: Znasz cechę podzielności przez 11 ?
2. Weź : (2k−1), (2k+1) , (2k+3) , − k ∊ C jako trzy kolejne liczby całkowite i pokaż
podzielność przez 12
9 wrz 12:34
ICSP: całkowite nieparzyste
9 wrz 12:35
marcus: 1. no tak chodzi o stojace na miejscach parzystych i nieparzystych
9 wrz 12:37
marcus: Ja tego nie rozumiem. Nie potrafię tego rozwiązać. Nie chcę równiez od razu rozwiązania tylko
kilka wskazowek ktore pomoga mi to jakos ogarnac. Mógłym prosic?
9 wrz 12:39
ICSP: Liczba jest podzielna przez 11, jeśli po odjęciu od sumy cyfr stojących na miejscach
parzystych, sumy cyfr stojących na miejscach nieparzystych otrzymamy liczbę podzielną przez
11. Nie ma znaczenia, czy miejsca parzyste i nieparzyste liczymy od lewej, czy od prawej.
dajmy :
liczbę trzycyfrową w postaci :
100a + 10b + a −liczba trzycyfrowa spełniająca warunki zadania
b = 2a − z warunków zadania
a + a − 2b = 0 ponieważ 11| 0 tutaj kończy się dowód.
9 wrz 12:39
ICSP: a + a − b = 0 oczywiście
9 wrz 12:44
marcus: dzięki a to 2. Uzasadnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych nieparzystych
zwiększona o
1, jest podzielna przez 12.
9 wrz 12:55
ICSP: Masz podpowiedź o godzinie 12:37

Wystarczy tylko ułożyć odpowiednie równanie
9 wrz 13:06
marcus: ułożysz?
9 wrz 18:02