Martyna: Za nic nie chcą mi wyjść dobre wyniki w tych przykładach.... Z góry dziękuje za pomoc i
naprowadzenie.
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji w podanym przedziale.
1. f(x)= -x2 + 3x- 2 x ∈ < 3,4>
2. f(x)= x2 +3x+4 x ∈ <-1,0>
Wyznacz największą wartość funkcji w podanym przedziale.
1. f(x)= -x2 +1 x ∈ < -1, 1/2>
2. f(x)= -x2 +2x +5 x ∈ <0,3>
16 gru 14:07
b.: To są funkcje kwadratowe, i szukamy ich wartości ekstremalnych na odcinkach domkniętych.
W takim przypadku te wartości są przyjmowane w którychś z punktów:
a) końców odcinka
b) w wierzchołku, jeśli należy do odcinka rozważanego.
czyli np. dla 1.
f(x)=-x2+3x-2 = -(x-3/2)2 + 1/4
wierzchołek paraboli (3/2, 1/4), ale 3/2 nie należy do <3,4>
więc tylko końce
f(3) = -9+9-2 = -2
f(4) = -16+12-2 = -6
najmniejsza wartość = -6
16 gru 14:26
Ania: f(x)=−x2+3x−2, x <3,4>
17 wrz 19:43